Inklappen
 

Vóór 16:00 uur besteld?
Dezelfde dag verzonden!

Door onze ruime voorraad verzenden we snel alle bestellingen. Is een product niet op voorraad? Dan zoeken wij altijd naar een passende oplossing, waardoor je alsnog de bestelling op tijd ontvangt. 

 

Alles uit eigen voorraad leverbaar
vanuit ons 5000m2 magazijn

In Almelo (Nederland) vind je ons kantoor en 5000m2 magazijn. We importeren en distributeren alles vanaf één locatie. In het magazijn slaan we grote voorraden op waardoor we snel bestellingen verzenden. 

 

Professioneel advies

Ons team helpt graag met het vinden van de juiste producten of het geven van advies. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 8:00 en 17:00 uur, per telefoon (074 - 852 6448), e-mail ([email protected]) en live chat.

 

Voor particulier en zakelijk
Whitelabel pakbon op zendingen

We leveren aan particulieren en zakelijke klanten. Jouw zakelijke zending kan worden voorzien van transparante tape en een pakbon met eigen logo en bedrijfsgegevens. Neem contact met ons op voor ons partnerprogramma, per telefoon (074 - 852 6448) of e-mail ([email protected]).

Voordelen inklappen
 • ✔ Vóór 16:00 uur besteld? Dezelfde dag verzonden!
 • Uit voorraad leverbaar vanuit ons 5000m2 magazijn
 • ✔ Professioneel Advies
 • Whitelabel verzenden

Een patchpaneel aansluiten

Een patchpaneel aansluiten

Het aansluiten van een patchpaneel is een belangrijk onderdeel van de netwerkinstallatie. Met een patchpaneel verbind je apparaten met het netwerk. In dit artikel lees je welke 4 stappen je moet doorlopen om een afgeschermd en onafgeschermd patchpaneel goed aan te sluiten.

Hoe werkt een patchpaneel?

Een patchpaneel is een plat paneel met meerdere poorten aan de voorkant en achterkant. Het wordt gebruikt om kabels van verschillende bronnen te beheren en te leiden naar verschillende bestemmingen. De inkomende kabels worden aan de achterkant van het paneel bevestigd, terwijl de poorten aan de voorkant worden gebruikt als uitgangen voor patchkabels met RJ45 connectoren die naar bijvoorbeeld een smart tv, playstation of laptop gaan.

 

Door een patchpaneel kun je eenvoudig(er) kabels organiseren, traceren en onderhouden, waardoor de netwerkprestaties verbeteren en downtime wordt verminderd. In dit kennisartikel laten we jou met behulp van foto's zien hoe jij een patchpaneel op de juiste manier aansluit. 

 

Let op: per categorie (Cat 5e, 6, 6a of 7) kan het patchpaneel er anders uitzien. Misschien is dit bij jou ook het geval, maar de handelingen zijn voor ieder type patchpaneel hetzelfde. 

 

Sluit je installatiekabels aan op een afgeschermd patchpaneel (STP of FTP)?

Klik dan hier en ga naar het stappenplan voor deze aansluiting

Stap 1: de voorbereiding

Verzamel alle benodigdheden op de werkplek. Dit heb je nodig:

 • een utp-patchpaneel
 • een kabelstripper
 • LSA-tang (dogger)
 • Danicom Cat 5e, 6, 6a of 7 utp-kabel op rol (stug)
 • tiewraps
 • optioneel: patchkabels

Benodigdheden aansluiten patchpaneel

Let op: zorg ervoor dat het patchpaneel van dezelfde categorie is als de installatie- en patchkabel(s). Dit brengt de best mogelijke verbinding tot stand. 

Stap 2: het afknippen van de kabels

Zodra je alle benodigdheden op de werkplek hebt, begin je aan de tweede stap: het afknippen van de kabel. Het afknippen van de kabel doe je eenvoudig met een kabelstripper. Pak de stugge kabel op rol, strip circa 6 cm en verwijder daarna het nylondraad. Let op dat de codering op de kabel zichtbaar blijft. Werk je met meerdere installatiekabels? Zorg er dan voor dat je alle kabels op gelijke lengte afknipt. 

 Kabelstripper UTP kabel 

Stap 3: aansluiten van de installatiekabel

In deze stap ga je de installatiekabel op het patchpaneel aansluiten. Voor het aansluiten maken we in Europa gebruik van de 'B-norm'. De B-norm geeft de kleurvolgorde van de kabels aan. De volgorde zie je hieronder afgebeeld. 

Afwerken volgens de Europese B-norm

De Europese B-norm (EN 50173-1) geeft richtlijnen voor de installatie en het beheer van netwerken. Deze norm zorgt voor een hoog kwalitatief netwerk. Doordat alle apparaten in Europa volgens deze norm aangesloten zijn, weet je zeker dat de installatie veilig en goed gedaan is. Op het patchpaneel zie je ook de letter 'A'. Dit staat voor de A-norm. Dit is een andere manier om een patchpaneel aan te sluiten, maar deze wordt afgeraden.

 

Leg de aderparen in de juiste kleurvolgorde in de sleuvel van het patchpaneel. 

 

Werk je met meerdere installatiekabels? Werk dan altijd van rechts naar links zodat de nieuwe installatiekabels óver de eerdere kabels heenvallen. Zo zitten eerder aangesloten kabels niet in de weg bij nieuwe aan te sluiten kabels.

 

Draai nu de overlengte van de aders in elkaar aan de kant waar jij ze in de volgende stap met de LSA-tang (dogger) afsnijdt. 

Stap 4: afwerking met een LSA-tang

Pak de LSA-tang (dogger). Gebruik deze tang om de draden op de juiste manier op de contactpunten van het patchpaneel te drukken. Doe dit nauwkeurig, want door deze bevestiging komt de verbinding tot stand. Let op: zorg dat het zwarte schaartje aan de buitenkant van de sleuven zit, zodat je de installatiekabel aan de juist kant afsnijdt. 

Stap 5: Het vastmaken en bundelen van de installatiekabel

Je hebt de installatie op het patchpaneel bijna volbracht. Als laatste stap moet je de installatiekabel netjes wegwerken. Hiervoor zijn twee manieren.

 

1. Je kan ervoor kiezen om iedere enkele kabel aan de achterzijde van het patchpaneel te bevestiging. Maak de kabelbos vast met tiewrips aan de bijgeleverde kabelbeugel.

2. De tweede mogelijkheid is vooral geschikt indien je meerdere installatiekabels gebruikt en deze als één geheel in bijvoorbeeld een kabelgoot wilt wegwerken. Bundel de kabels samen naar links of rechts. Bevestig alle kabels vervolgens samen met een tiewrap. 

 

Als laatste stap plaats je aan de andere kant van het patchpaneel de benodigde patchkabels in de juiste poorten om verbinding met apparaten tot stand te brengen. Je hebt nu de installatie van installatiekabel op een patchpaneel voltooid! 

 

Een STP of FTP-patchpaneel aansluiten

Ga je afgeschermde installatiekabels en een afgeschermd patchpaneel aansluiten? Volg dan onderstaande stappen. 

Stap 1: de voorbereiding

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden verzameld. Dit heb je nodig:

 • een STP of FTP patchpaneel
 • een kabelstripper
 • LSA-tang (dogger)
 • Danicom CAT 5e, 6, 6a of 7(S)/FTP kabel op rol (stug)
 • tiewraps
 • optioneel: patchkabels

 Let op: zorg ervoor dat het patchpaneel van dezelfde categorie is als de installatie- en patchkabel(s). Dit brengt de best mogelijke verbinding tot stand. 

Stap 2: het afknippen van de kabels

Pak de stugge installatiekabel op rol, strip deze circa 6 cm met de kabelstripper en vouw het aluminium folie terug. Verwijder vervolgens het plasticfolie (als dit aanwezig is) en draai de aardedraad om het teruggevouwen aluminium folie.

Stap 3: aansluiten van de installatiekabel

Pak het patchpaneel en leg deze zo voor je dat de patchpoorten van je af staan. Demonteer vervolgens de beschermkap. Draai hiervoor de schroeven los.

Demonteer ook vast de kabelklem

Leg de kabel met het gedeelte waar je de aardedraad omheen hebt gekruld, ónder de kabelklem en schroef deze vast. Verwijder het overtollige aluminium folie.

Sluit nu de installatiekabel aan op het patchpaneel. Voor het aansluiten maken we in Europa gebruik van de 'B-norm'. De B-norm geeft de kleurvolgorde van de kabels aan. De volgorde zie je ook afgebeeld op jouw patchpaneel.

 

Afwerken volgens de Europese B-norm

De Europese B-norm (EN 50173-1) geeft richtlijnen voor de installatie van netwerken. Doordat alle apparaten in Europa volgens deze norm aangesloten zijn, weet je zeker dat de installatie veilig en goed gedaan is. Op het patchpaneel zie je ook nog de letter 'A'. Dit staat voor de A-norm. Dit is een andere manier om een patchpaneel aan te sluiten, maar deze manier wordt afgeraden.

Meer lezen over de Europese B-norm en kleurvolgorde.

Stap 4: afwerking met een LSA-tang

Pak de LSA-tang (dogger) erbij. Gebruik deze tang om de draden op de juiste manier op de contactpunten van het patchpaneel te drukken. Doe dit nauwkeurig, want door deze bevestiging komt de verbinding tot stand. Let op: zorg dat het zwarte schaartje aan de buitenkant van de sleuven zit, zodat je de installatiekabel aan de juist kant afsnijdt. 

Stap 5: Het vastmaken van de installatiekabel

Zet vervolgens de kabel met een tiewrap vast en schroef de afdekkap weer terug. Indien nodig, kun je de aardedraad monteren aan een aardepunt in de patchkast. 

Zet nu de beschermkap terug op het patchpaneel.

Als laatste stap plaats je aan de andere kant van het patchpaneel de benodigde patchkabels in de juiste poorten om verbinding met apparaten tot stand te brengen. Je hebt nu de installatie van installatiekabel op een afgeschermd patchpaneel voltooid! 

Gratis professioneel advies

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over het aansluiten van een patchpaneel? Onze medewerkers staan op werkdagen tussen 08:00 en 17:00 uur voor je klaar:

Kwaliteit én 25 jaar garantie

Op alle server- en patchkasten en passieve accessoires uit ons assortiment geldt een garantietermijn van 25 jaar. Alle actieve componenten kennen een garantietermijn van één jaar. Wanneer het artikel in goede staat is en normaal wordt gebruikt, garanderen we dat het apparaat naar verwachting blijft werken.

Vandaag besteld - morgen in huis

Bestel je op werkdagen voor 16:00 uur? Dan heb je alles doorgaans de volgende dag in huis. Vanuit ons 5000m2 grote magazijn versturen wij dagelijks alle bestellingen. Onze ruime voorraad maakt snel verzenden mogelijk. Naar je kantoor, als whitelable rechtstreeks naar je klant of naar je huis.

Opmerkingen

Geen opmerkingen